Griekenland doet nieuwe poging eilanden te ontlasten

Griekenland doet nieuwe poging eilanden te ontlasten ANP

Duizenden vluchtelingen op het Griekse vasteland moeten binnenkort zelf op zoek gaan naar huisvesting. De autoriteiten willen woonruimte vrijmaken zodat meer migranten uit overvolle kampen op de eilanden gehaald kunnen worden.

Het ministerie van Migratie zegt dat ruim 11.000 mensen vanaf maandag "geleidelijk" hun flats, hotels en kampen moeten verlaten. Zij hebben volgens de autoriteiten dezelfde rechten als Griekse burgers en worden geacht zelf alternatieve woonruimte te zoeken.

Het departement zegt dat daarna onmiddellijk een begin kan worden gemaakt met het ontlasten van de eilanden. Daar bevinden zich tienduizenden asielzoekers in opvangkampen. Die zijn vaak overbevolkt en er is volgens critici sprake van onhygiënische toestanden.

Een hoge functionaris van het ministerie van Migratie zei vrijdag op TV ERT dat het onacceptabel is dat meer dan 10.000 mensen soms langer dan een jaar in gesubsidieerde woonruimte zitten, terwijl anderen "onder bomen slapen". Minderjarige migranten zonder begeleiders en hoogzwangere vrouwen die moeten verhuizen krijgen een paar maanden extra de tijd om een nieuwe woonplek te vinden.

Nieuws

Meest gelezen

menu