Groot-Brittannië wil alle volwassenen eind juli ingeënt hebben tegen coronavirus

Britten willen alle volwassenen eind juli ingeënt hebben ANP

Groot-Brittannië wil eind juli alle volwassenen in het land voorzien hebben van een prik tegen het coronavirus.

"We willen alle volwassenen in het land tegen eind juli een vaccinatie aanbieden. Dit zal ons helpen om de meest kwetsbaren sneller te beschermen en de beperkingen te versoepelen", aldus de Britse premier Boris Johnson zaterdag in een verklaring. Tot nu toe hebben meer dan 17 miljoen Britten een eerste vaccinatie gekregen, bijna een op de drie inwoners boven de achttien jaar.

Minder leveringsproblemen dan EU

Het Verenigd Koninkrijk kent door vroege en omvangrijke bestellingen van vaccins minder leveringsproblemen dan de EU-landen. Bovendien wil het land overtollige doses geven aan armere landen, maar alleen als de Britten zijn ingeënt. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) bekritiseerde dit en riep Groot-Brittannië op nu al een bepaald deel van de beschikbare vaccins beschikbaar te stellen, zoals voorgesteld door de Franse premier Emmanuel Macron.

Ondanks de snelle vooruitgang bij de vaccinatie, moet de uitweg uit de lockdown "zorgvuldig en gefaseerd" plaatsvinden, zei Johnson. Maandag wil de premier zijn plannen bekendmaken voor de eerste versoepelingen, die onder meer privé-ontmoetingen buiten en individuele bezoekers in verpleeghuizen mogelijk moeten maken. Het heropenen van scholen is ook een topprioriteit voor zijn regering.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
Coronavirus
menu