Grootscheepse antiterreuroefening in Parijs

Met een fictieve aanslag van terroristen is dinsdagavond en woensdagmorgen in het Parijse station Montparnasse een grote oefening gehouden door politie en veiligheidsdiensten. Franse media meldden woensdag dat niet eerder op zo'n grote schaal in het centrum van Parijs een oefening in het bestrijden van terroristen is gehouden.

Er deden zeker 150 agenten mee aan het nabootsen van een aanslag op het station. Ook minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en de prefect van Parijs, Michel Cadot, waren van de partij.

Het scenario was dat negen terroristen het station binnenvielen, terwijl ze reizigers doodden. Drie gingen naar de loketten en de overige zes trokken naar een perron. De terroristen verschansten zich vervolgens in een hogesnelheidstrein en een winkeltje waar ze mensen in gijzeling hielden. Bij een gecoördineerde actie van gespecialiseerde politiediensten werden de negen daders in tien minuten vanaf de start van de bevrijdingsactie uitgeschakeld. De hele operatie duurde minder dan een uur.

Sneller ingrijpen

Cazeneuve streeft ernaar dat bij dergelijke aanslagen de antiterreureenheden in uiterlijk twintig minuten ter plaatse zijn. Hij kondigde maatregelen aan om sneller ingrijpen mogelijk te maken. Zo krijgen speciale eenheden nieuwe bevoegdheden die moeten voorkomen dat onduidelijkheid ontstaat over welke veiligheidsdienst moet optreden. ,,Tijdens een crisis verwachten onze burgers foutloze samenwerking'', aldus Cazeneuve.

Premier Manuel Valls heeft woensdag gezegd dat de noodtoestand die sinds de bloedige aanslagen van 13 november in Parijs geldt, wordt verlengd met het oog op het EK voetbal in juni in Frankrijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.