Grote Griekse legeroefening bij Idomeni

Het Griekse leger is donderdag onaangekondigd een grote oefening begonnen in de regio bij Idomeni, de grensplaats bij Macedonië waar zich duizenden vluchtelingen bevinden. De staatstelevisie toonde donderdag beelden van troepenbewegingen.

In de regio Idomeni-Polykastron is een van de sterkste Griekse eenheden gelegerd, te vergelijken met de Nederlandse luchtmobiele brigade. Volgens de televisie eindigen de manoeuvres donderdagmiddag. De oefening lijkt een reactie op de nadrukkelijke aanwezigheid van eenheden van het Macedonische leger en politiebataljons aan de grens.

Macedonië houdt zijn grens gesloten. Al meerdere keren hebben groepen vluchtelingen tevergeefs geprobeerd de grensovergang te bestormen.

Het Griekse ministerie van Defensie liet donderdag tevens weten dat op enkele eilanden in het oostelijke deel van de Egeïsche Zee het luchtalarm is geactiveerd. De eilanden daar liggen nabij de Turkse kust. De afgelopen periode zijn Turkse bommenwerpers veelvuldig over het gebied gevlogen. Ankara betwist allang het eigendom van veel Griekse eilanden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.