Gunung Agung: de grote berg op Bali

De Indonesische autoriteiten hebben het dreigingsniveau rond de vulkaan Agung op Bali opgeschaald naar het hoogste niveau. Mensen in een straal van 10 kilometer van de vulkaan wordt geadviseerd het gebied onmiddellijk te verlaten. Veel eilandbewoners zien een vulkaanuitbarsting als gegrom van de goden.

De vulkaan heet in het Indonesisch Gunung Agung. Gunung betekent berg en Agung betekent groots. Het is met 3142 meter de hoogste berg op het eiland. De bevolking ziet de vulkaan als heilig, en als woonplaats van de goden.

De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali, op ongeveer 70 kilometer van de drukke badplaatsen Kuta en Seminyak. Op de hellingen van de vulkaan liggen voornamelijk rijstvelden, met hier en daar een budgethotel. Tot op ongeveer 1000 meter is er landbouw. De berg is ook populair bij beklimmers, maar geadviseerd wordt een gids in te huren.

In 1350 was er een grote uitbarsting. In de negentiende eeuw was de vulkaan ook actief. Door de laatste uitbarsting, in 1963, kwamen meer dan 1000 mensen om het leven en werden talrijke dorpen verwoest.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.