IS verdedigt Ramadi tegen Iraakse troepen

IS is niet van plan Ramadi zomaar op te geven. De staatstelevisie van dat land meldde vrijdag dat de regeringstroepen inmiddels diep in de stad zijn doorgedrongen. Volgens de extremisten is het offensief niet zonder bloedvergieten verlopen; er zouden tientallen militairen zijn gedood in de strijd in de Iraakse stad.

Het offensief tegen de extremisten in de provinciehoofdstad, gelegen op ongeveer 100 kilometer ten westen van Bagdad, begon dinsdag. Islamitische Staat, dat een derde van het land controleert, veroverde de stad afgelopen voorjaar. De Iraakse regering heeft steeds gezegd dat na de herovering van Ramadi, de strijd zal worden verlegd naar Mosul, in het noorden van het land. Mosul is de grootste stad die in handen is van IS.

De extremisten waren de afgelopen tijd vrij stil wat betreft communicatie, maar meldden volgens de New York Times sinds donderdag plots veel militaire successen. Zo zouden zelfmoordterroristen een aantal politieagenten in een hinderlaag hebben gelokt in Ramadi. In een ander bericht meldde de terreurgroep de dood van zeker dertig Iraakse militairen.

De Amerikaanse luchtmacht ondersteunt de opmars van het regeringsleger nog steeds met uitgebreide luchtaanvallen op stellingen van de extremisten. Washington deelde vrijdag mee dat donderdag in totaal negentien aanvallen op IS werden uitgevoerd in Irak. Drie daarvan waren gericht tegen stellingen in Ramadi.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.