Iraans-Belgisch stel blijft aangehouden

Het Iraans-Belgische stel dat afgelopen zaterdag in het Franse Villepinte een aanslag zou hebben willen plegen op een bijeenkomst van de in Iran verboden oppositiepartij MEK blijft aangehouden. Dat heeft de rechtbank in Antwerpen bepaald.

Amir S. (38) en zijn vrouw Nasimeh N. (33) werden zaterdag in Brussel in hun auto onderschept met materiaal waarmee een bom kan worden gemaakt. Volgens informatie van de veiligheidsdiensten waren ze op weg naar Villepinte nabij Parijs waar 25.000 mensen bijeenwaren bij een conferentie van het in 1981 door de Iraanse regering illegaal verklaarde MEK (Moudjahidines du Peuple Iranien).

Tegelijk met de arrestatie van het stel uit Wilnis, bij Antwerpen, werden een Iraanse diplomaat in Duitsland en een vermoedelijke medeplichtige in Frankrijk aangehouden.

De twee worden verdacht van poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Iran betwijfelt dat het gaat om een verijdelde aanslag. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken is de actie een 'tactische zet’ om Iran schade te berokkenen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.