Italië koerst af op nieuwe verkiezingen

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft voormalig IMF-functionaris Carlo Cottarelli opdracht gegeven een regering te vormen. Cottarelli moet het land als interim-premier gaan besturen tot nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden.

Cottarelli zei ,,erg snel'' een nieuwe regering te willen vormen. Daarna mag het parlement zich in een vertrouwensstemming uitspreken. Er kunnen volgens de beoogde premier begin volgend jaar verkiezingen worden gehouden als hij het vertrouwen van het parlement krijgt.

,,Als het vertrouwen uitblijft, neemt de regering onmiddellijk ontslag'', zei Cottarelli. De Italiaanse kiezers kunnen dan ,,na de maand augustus'' weer naar de stembus.

Veto

De Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S) stonden eerder op het punt een regering te vormen, maar haakten af toen Mattarella een veto uitsprak over hun beoogde minister van Financiën. De leiders van Lega en M5S reageerden woedend op de ingreep van de president. Lega-leider Salvini verweet Mattarella naar de pijpen te dansen van Brussel, Parijs en Berlijn. De M5S en Lega kwamen in de parlementsverkiezingen van afgelopen maart als winnaars naar voren.

De president stelde op zijn beurt dat hij het recht heeft kandidaten te weigeren die het land schade kunnen toebrengen. Hij zei dat de partijen weigerden een andere kandidaat-minister naar voren te schuiven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.