Japanse keizer hint op aftreden

De Japanse keizer Akihito (82) heeft maandag in een zeldzame videoboodschap gehint op een mogelijk aftreden. Hij zei dat het moeilijk voor hem zou worden zijn taken volledig te blijven uitvoeren als gevolg van zijn hoge leeftijd.

De publieke omroep NHK meldde vorige maand al dat Akihito, die een hartoperatie heeft ondergaan en is behandeld voor prostaatkanker, binnen enkele jaren zou willen aftreden. Een ongekende stap in het moderne Japan, waarvoor geen juridische procedures bestaan.

In de toespraak die op de Japanse televisie werd uitgezonden, zei Akihito niet met zoveel woorden dat hij zou willen aftreden. Dat zou kunnen worden geïnterpreteerd als inmenging in de politiek. ,,Als ik bedenk dat mijn conditie geleidelijk afneemt, ben ik bang dat het moeilijk kan worden om met mijn hele wezen mijn taken te blijven uitvoeren als symbool van de staat, zoals ik tot nu heb gedaan'', liet hij weten.

Wet

De Japanse keizer is in de grondwet omschreven als een symbool van de ,,eenheid van het volk'' en heeft geen politieke macht. Hoewel de meeste gewone Japanse burgers begrip hebben voor zijn wens 'met pensioen' te gaan, is de conservatieve achterban van premier Shinzo Abe tegen een abdicatie en vindt die dat de keizer tot zijn dood moet dienen.

Volgens de Japanse wet kan een keizer niet aftreden. Om Akihito die kans te geven, moet de wet eerst worden veranderd. De regering heeft al beloofd ernaar te zullen kijken.

Het is pas de tweede videoboodschap van de keizer. De vorige keer dat hij zich zo tot het volk richtte was na de aardbeving en tsunami die Japan in 2011 troffen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.