Jongens en coach gered uit Thaise grot

Reddingswerkers in Thailand zijn er in geslaagd twaalf jongens en een volwassene uit een ondergelopen grot te bevrijden. De zenuwslopende operatie werd dinsdag afgerond.

De groep, een voetbalelftal en een coach, waren ongeveer twee weken geleden vast komen te zitten in het grottenstelsel van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand. Dat gebeurde nadat door hevige regenval de grot deels volliep en de ingang geblokkeerd raakte.

Duikers wisten de groep nadat deze was gelokaliseerd, moeizaam te bereiken. Een duiker kwam daarbij om het leven.

Stoomcursus duiken

De voetballertjes van elf tot zestien jaar oud en hun 25-jarige coach verdwenen op 23 juni bij een bezoek aan het grottencomplex. Het duurde dagen voordat reddingswerkers hen vonden, contact konden leggen en de groep uiteindelijk wisten te bereiken.

De jongens en de coach kregen een stoomcursus duiken om de grot uit te kunnen komen. Daarbij moesten zij op zeker twee punten in de grot een groot stuk onder water zwemmen.

De reddingsoperatie ging uiteindelijk in drie groepen. Zondag werden de eerste vier jongens uit de grot gehaald. Dinsdag werd de operatie, die wereldwijd aandacht trok, succesvol afgerond toen de vier laatste jongens en de coach uit de grot kwamen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.