Kandidaat-leider UKIP na ruzie in ziekenhuis

Europarlementariër Steven Woolfe van de Britse onafhankelijkheidspartij UKIP is donderdag na een handgemeen met een partijgenoot in Straatsburg ,,in ernstige toestand'' opgenomen in het ziekenhuis. Na veel speculaties over de ernst van zijn verwondingen liet Woolf in een verklaring aan Britse media weten dat hij weer lacht en zich ,,helderder en gelukkiger'' dan ooit voelt. Voor de zekerheid blijft hij in afwachting van testresultaten nog een nacht in het ziekenhuis.

Woolfe is een van de favorieten voor het partijleiderschap. De UKIP-fractie, bestaande uit 24 leden, is in Straatsburg voor de plenaire vergadering van het parlement en kwam bijeen om interne meningsverschillen over de koers glad te strijken. Na een woordenwisseling kreeg Woolfe klappen, naar verluidt van fractiegenoot Mike Hookem.

Pas enige tijd later ging hij onderuit in een gang van het parlement na wat een UKIP-woordvoerder omschreef als een ,,epilepsieachtige aanval''. Even werd gevreesd voor een hersenbloeding, maar een scan heeft inmiddels uitgewezen dat dat niet het geval is. Woolfe heeft naar eigen zeggen nog wel een ,,verdoofd'' gevoel aan de linkerkant van zijn gezicht.

Conservatieven

Woolfe, die donderdag 49 is geworden, is sinds 2014 EU-parlementariër. Hij zei deze week serieus te hebben overwogen over te stappen naar de Conservatieven. Wellicht speelde dat een rol bij de ruzie.

UKIP-voorman Nigel Farage zegt het voorval te betreuren. Farage stapte na het 'brexit'-referendum op als UKIP-leider, maar neemt tijdelijk waar sinds zijn opvolgster Diane James er twee dagen geleden na slechts achttien dagen leiderschap mee ophield.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.