Krijgsraad: proces Decembermoorden gaat door

Het proces in Suriname over de Decembermoorden in 1982 gaat door. Dat heeft de Krijgsraad donderdag beslist.

De rechtszaak tegen huidig president en toenmalig legerleider Desi Bouterse en 22 andere verdachten werd in 2012 door de Krijgsraad geschorst nadat het Surinaamse parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de moorden op 8 december 1982, waarbij vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime werden gedood, vrijuit gaan.

De schorsing was nodig zodat het Constitutioneel Hof zou kunnen toetsen of de amnestiewet niet in strijd is met de Surinaamse grondwet. Maar zo'n hof bestaat (nog) niet in Suriname.

Beloning

De Krijgsraad stelt dat het lange wachten op toetsing geen redelijke termijn meer is en heeft de schorsing daarom opgeheven. Het proces wordt op 30 juni voortgezet op het punt waar het was gebleven, namelijk bij de formulering van de strafeis.

De advocaat van hoofdverdachte Bouterse, Irwin Kanhai, zei in een eerste reactie dat hij niet weet ,,of deze uitspraak wel kan'' en dat hij een hoger beroep overweegt. Dit hoger beroep kan hij echter pas instellen als de Krijgsraad een einduitspraak heeft gedaan over de schuld van de verdachten.

Voor de nabestaanden is deze beslissing een beloning voor hun inspanningen en vasthoudendheid, zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden na afloop van de zitting. Het was volgens hem wel duidelijk dat de Krijgsraad een uitspraak zou doen, maar niet welke kant het op zou gaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.