Levenslang voor Britse seriemoordenaar homo's

Voor de moord op vier jonge homoseksuele mannen moet de Brit Stephen Port levenslang de gevangenis in. De 41-jarige dader lokte zijn jonge slachtoffers via internet door met ze af te spreken. In zijn flat in Londen drogeerde en verkrachtte hij ze. De twintigers overleden door een overdosis GHB. Port dumpte hun lichamen op en in de buurt van een begraafplaats.

Mogelijk heeft de Brit meer moorden op zijn geweten. Naar aanleiding van de zaak worden maar liefst 58 aan de 'verkrachtingsdrug' GHB gerelateerde sterfgevallen opnieuw onderzocht. De politie heeft grote kritiek gekregen van nabestaanden, omdat die het verband tussen de moorden over het hoofd zag. Inmiddels wordt ook naar het handelen van zeventien politiemensen onderzoek gedaan.

Port wekte de suggestie dat zijn slachtoffers zelfmoord hadden gepleegd. Hij stopte drugs bij ze en schreef twee keer een valse zelfmoordbrief. De rechter die vrijdag het vonnis uitsprak, noemde dat volgens Britse media ,,boosaardig en monsterlijk''.

Draaikolk

De man, die als kok werkte in de kantine van het busbedrijf, was voordat hij zijn misdaden pleegde al geobsedeerd door zogeheten verkrachtingsporno. Hij verkrachtte zijn slachtoffers terwijl ze bewusteloos waren. Zijn advocaat legde uit dat Port ten tijde van de moorden in 2014 en 2015 was ,,afgedaald in een draaikolk van drugsgebruik en intense seksuele behoeftebevrediging''.

Op een van de zelfverzonnen zelfmoordbrieven schreef Port: ,,By the way, geef alsjeblieft niet de man met wie ik gisteravond was de schuld. We hebben alleen seks gehad, daarna ben ik vertrokken. Hij weet niets over wat ik heb gedaan.'' De politie geloofde de brief en deed geen enkele poging om te onderzoeken met wie het slachtoffer zijn laatste avond had doorgebracht. Pas toen familieleden van het laatste slachtoffer wezen op verbanden tussen diverse sterfgevallen, werd het onderzoek heropend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.