Linkse bondgenoten herdenken Castro in Havana

,,Viva Fidel'', riepen vele duizenden Cubanen dinsdagavond uit op het Plein van de Revolutie in Havana. Samen met staatshoofd Raul Castro en linkse leiders van bevriende landen, zoals de president van Venezuela Nicolas Maduro, de Boliviaanse president Evo Morales, Jacob Zuma van Zuid-Afrika en Robert Mugabe van Zimbabwe, herdachten ze hun overleden oud-leider Fidel Castro.

De leider van de revolutie die tientallen jaren de dienst uitmaakte op het eiland, overleed vrijdag op 90-jarige leeftijd. Met vlammende speeches werd hij herdacht. ,,Wij en ons zelfopofferende, strijdvaardige en heroïsche volk zeggen tot u: altijd voorwaarts naar de overwinning'', sprak Fidels broer Raul. Maduro zei dat Castro zijn ,,missie op deze aarde heeft volbracht''. ,,Weinig levens waren zo compleet en stralend. Hij is onoverwonnen vertrokken.''

Cubanen buiten de hoofdstad krijgen de komende dagen ook de gelegenheid de laatste eer te bewijzen aan de communistische leider. De urn met zijn as wordt via diverse steden en dorpen van Havana naar Santiago gebracht. Daar is zondag de bijzetting.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.