Macron prijst moed Italiaanse ambtgenoot

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn Italiaanse ambtgenoot Sergio Mattarella geprezen om diens moed en groot gevoel voor verantwoordelijkheid. Mattarella weigerde Paolo Savona als minister van Financiën te benoemen in een nieuw kabinet. Savona geldt als fel tegenstander van de euro.

De weigering leidde tot woede bij de partijen die de regering vormden en zelfs tot oproepen de president via een afzettingsprocedure aan de kant te schuiven. Mattarella ziet in Savona een bedreiging voor de samenleving, met name voor Italiaans spaargeld en de economie in het algemeen. De pro-Europese Macron zei dat Mattarella zijn taak om de institutionele en democratische stabiliteit van het land te bewaken zo goed heeft uitgevoerd.

De regering zou worden gevormd door de eurosceptische populisten van de Vijfsterrenbeweging (M5S) en radicaal-rechtse populisten van de Lega. Ze hadden Giuseppe Conte als kandidaat-premier naar voren geschoven, maar hij trok zich na Mattarella's weigering terug. Mattarella wil nu dat de econoom Carlo Cottarelli een regering leidt tot er verkiezingen zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.