'May werkt onvermoeibaar door aan brexitdeal'

De Britse premier Theresa May werkt onvermoeibaar door aan een brexitdeal. Dit zei haar woordvoerder vrijdag, nadat haar plan om de Europese Unie te verlaten deze week voor de tweede keer door het parlement naar de prullenmand was verwezen.

Nu het Lagerhuis ook tegen een no-dealbrexit is en zich uitsprak voor uitstel, lijkt Mays plan uit de as te herrijzen als enig overgebleven mogelijkheid om nog uit de impasse te komen. May probeert nu de Noord-Ierse parlementariërs van gedoogpartij DUP en de hardline brexiteers alsnog achter haar deal te krijgen.

In wezen heeft May de brexit-aanhangers een ultimatum gesteld; haar deal vóór 20 maart goedkeuren of een mogelijk lang uitstel van de brexit met als mogelijkheid dat de hele scheiding van de EU uiteindelijk zal worden verijdeld. Ze wil haar plan daarom volgende week voor een derde keer in stemming brengen, mogelijk al op dinsdag.

Macron

De 27 EU-landen zullen een kort ,,technisch'' uitstel tegenhouden als er volgende week geen deal op tafel ligt, waarschuwde een functionaris van het kantoor van de Franse president Emmanuel Macron. En een lang uitstel zal alleen acceptabel zijn als de Britten met een heel duidelijk alternatief komen, zoals een nieuw referendum of verkiezingen, zei hij.

Indien het Lagerhuis een deal opnieuw tegenhoudt en er geen duidelijk alternatief op tafel ligt, verdient een no-dealbrexit de voorkeur, voegde het Elysee eraan toe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.