'Meidenband weg na ruzie China en Noord-Korea'

Dat een Noord-Koreaanse meidenband afgelopen weekend plotseling uit de Chinese hoofdstad Peking verdween, duidt volgens analisten op groeiende spanningen tussen de twee landen over bewapening en politiek protocol.

Het eerste buitenlandse optreden van de Moranbong Band werd zaterdag plotseling geschrapt. De band is opgericht door de Noord-Korea dictator Kim Jong-un. Het repertoire bestaat onder meer uit propagandaliederen.

China geldt al lange tijd als enige bondgenoot van Noord-Korea, maar volgens waarnemers beginnen de banden nu af te brokkelen.

De afgelasting volgde twee dagen nadat Kim had gezegd dat Noord-Korea een kernmacht was geworden ,,klaar om een atoombom en een waterstofbom'' te laten ontploffen.

,,Optredens van Noord-Koreaanse groepen zijn nooit alleen maar culturele activiteiten'', zei hoogleraar internationale betrekkingen Sun Xingjie van de universiteit van Jilin tegen de krant South China Morning Post. ,,Ze demonstreren wederzijds vertrouwen van de leiders van beide landen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.