Merkel belooft SPD 'eerlijke' gesprekken

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid ,,serieuze en eerlijke'' gesprekken te voeren met de sociaaldemocratische SPD over het vormen van een stabiele regering. ,,Natuurlijk weten we dat dergelijke gesprekken altijd compromissen vereisen'', benadrukte ze op een persconferentie van de CDU.

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft Merkel, CSU-leider Horst Seehofer en SPD-voorman Martin Schulz uitgenodigd om donderdag te komen praten. Eerder mislukten de onderhandelingen over een 'Jamaica-coalitie' door het afhaken van de liberale FDP.

Seehofer sprak tegenover Bild am Sonntag al een voorkeur uit voor een nieuwe 'grote coalitie' met CDU/CSU en SPD. ,,Het is in elk geval beter dan een coalitie met FDP en de Groenen, nieuwe verkiezingen of een minderheidsregering.''

Hoge CDU-politici hebben aangegeven de SPD bij mogelijke onderhandelingen over een coalitie niet onder druk te willen zetten om snel tot een akkoord te komen. Ze spraken de verwachting uit dat pas na de jaarwisseling serieuze gesprekken gevoerd kunnen worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.