Merkel: geen nieuwjaarsfeesten, wel Kerstmis met familie

Merkel: geen nieuwjaarsfeesten, wel Kerstmis met familie ANP

Grote nieuwjaarsfeesten zitten er dit jaar niet in, maar families moeten wel samen Kerstmis kunnen vieren als ze de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat maandag op een persconferentie in Berlijn. "Het zal een Kerstmis onder coronaomstandigheden zijn, maar het zou geen eenzame Kerstmis moeten zijn."

Duitsland is sinds maandag in een gedeeltelijke lockdown tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Horecazaken, sportscholen, bioscopen, theaters, tattooshops, nagelstudio's en culturele instellingen moeten tot het eind van de maand hun deuren sluiten.

Buiten mogen nog maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar zijn. De bevolking wordt opgeroepen geen onnodige reizen te maken en af te zien van bezoekjes aan verwanten. Scholen en kinderdagverblijven mogen openblijven en winkels onder voorwaarden ook.

Draaglijke december

Als de maatregelen werken kan de lockdown worden verlicht en kan Duitsland een "draaglijke december" hebben, aldus Merkel. Veel hangt af van het naleven van de regels en begrip en discipline van de bevolking, zei ze.

"Dit virus straft halfhartigheid", waarschuwde Merkel nogmaals. "De pandemie doorstaan is het beste ding voor de economie. Ieder individu heeft de macht om van deze november een gezamenlijk succes te maken."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu