Merkel nodigt May uit

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de nieuwe Britse premier Theresa Mayuitgenodigd voor een bezoek aan Berlijn. Merkel maakte donderdag bekend dat ze woensdagavond met May heeft getelefoneerd en daarbij de 59-jarige Conservatieve regeringsleider heeft uitgenodigd.

May is de nieuwe premier in Londen, nadat haar voorganger David Cameron woensdag was afgetreden als gevolg van het verloren referendum over Brits lidmaatschap van de EU. Cameron schatte verkeerd in dat een meerderheid 23 juni voor de EU zou stemmen.

Merkel die op reis is en donderdag in de hoofdstad van Kirgizië (Bisjkek) sprak, wilde niet ingaan op de benoeming in Londen van Boris Johnson tot nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Johnson was een van de belangrijkste bepleiters van een vertrek uit de Europese Unie (brexit).

May lijkt volgens Britse media de Conservatieven een socialer gezicht te willen geven en de partij meer naar het politieke centrum te willen manoeuvreren. Maar haar woensdag gevormde kabinet is met mensen als Johnson en de 'chef brexit' David Davis erg rechts, analyseerde The Guardian.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.