'Migrantenboot' mag toch naar Tunesië

Een schip dat met tientallen migranten aan boord noodgedwongen twee weken moest doorbrengen op zee, mag alsnog aanleggen in Tunesië. Premier Youssef Chahed zei dat de haven van Zarzis is opengesteld voor het bevoorradingsschip Sarost 5. Het vaartuig ligt al enkele dagen in de buurt van die kustplaats.

De bemanning van het schip had op 13 juli ongeveer veertig migranten van een bootje gehaald. Meerdere landen weigerden vervolgens de asielzoekers op te nemen. Het Tunesische ministerie van Defensie zei dat de redding had plaatsgevonden in een gebied waar Malta verantwoordelijk voor is. Malta vond juist dat de migranten naar Tunesië gebracht hadden moeten worden, omdat zich daar de meest dichtstbijzijnde veilige haven bevond.

Het komt vaker voor dat landen met elkaar in de clinch liggen over de opvang van migranten die zijn gered op de Middellandse Zee. Het Rode Kruis zei eerder tegen CNN dat de situatie aan boord van de Sarost 5 niet houdbaar was. De hulporganisatie had recentelijk artsen naar het schip gestuurd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.