Minister Rusland ontslagen

De Russische minister van Economie, Aleksej Oeljoekajev, is dinsdag voor twee maanden onder huisarrest geplaatst. Justitie verdenkt de 60-jarige Oeljoekajev van omkoping. President Vladimir Poetin heeft hem ontslagen.

Volgens een onderzoekscommissie had Oeljoekajev gedreigd de overname van oliemaatschappij Bashneft door staatsoliebedrijf Rosneft te blokkeren. Rosneft zou de minister 2 miljoen dollar (ruim 1,8 miljoen dollar) hebben betaald om er zeker van te zijn dat de overname toch kon doorgaan.

Rosneft kreeg in oktober 50 procent van de aandelen van Bashneft in handen. Rosneft betaalde voor die aandelen 5 miljard dollar (ruim 4,6 miljard euro).

De minister werd in de nacht van maandag op dinsdag opgepakt. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. Zelf ontkent Oeljoekajev dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie.

Poetin stelde Oeljoekajev in juni 2013 aan als minister van Economie. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 is niet eerder een persoon op zo'n hoge positie gearresteerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.