'Minister Seehofer bereid tot opstappen'

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zou zijn ontslag willen aanbieden. Ook zou hij willen terugtreden als partijvoorzitter van de CSU. Dit heeft hij volgens ingewijden gezegd in het crisisberaad dat de partij zondag in München voert, zo melden Duitse media.

De partij voert al sinds zondagmiddag crisisberaad over de asielproblematiek. Seehofer vindt het Europese asielakkoord dat bondskanselier Angela Merkel vorige week sloot niet acceptabel. Hij wil dat asielzoekers die elders in Europa zijn geregistreerd en naar Duitsland komen bij de grens kunnen worden teruggestuurd, desnoods zonder overeenstemming hierover met Europese partners.

,,Ik kan dat als minister van Binnenlandse Zaken niet verantwoorden", zei Seehofer volgens de Duitse krant Bild op de vergadering, refererend aan het akkoord. Door op te stappen zou volgens hem de coalitieregering kunnen voortbestaan.

Na de aankondiging van Seehofer is de vergadering geschorst. De top van de partij heeft zich met Seehofer teruggetrokken om hem ertoe te bewegen aan te blijven. De leiding van de CDU liet in reactie weten achter het asielakkoord te blijven staan.

Seehofer is minder dan honderd dagen minister in de brede coalitieregering van bondskanselier Angela Merkel. Sinds 2008 is hij voorzitter van de CSU.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.