Minister verdedigt wet na verwijt censuur AfD

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas heeft de nieuwe wet tegen nepnieuws en hetzes op sociale media verdedigd nadat een tweet van een AfD-politicus is verwijderd en het account tijdelijk werd geblokkeerd. Tegenover Bild zegt Maas dat oproepen tot moord, bedreigingen, beledigingen, aanzetten tot haat en ontkenning van de Holocaust niet vallen onder vrijheid van meningsuiting, maar juist een aanval zijn op die van anderen.

Maas wil niets weten van censuur, waar volgens de rechts-populistische partij AfD sprake van is. ,,Vrijheid van meningsuiting beschermt ook lelijke en aanstootgevend uitlatingen'', zegt Maas die ergens een grens trekt. In Duitsland is sinds dit jaar een wet van kracht die sociale media als Facebook en Twitter verplicht berichten binnen 24 uur te verwijderen bij duidelijk strafbare inhoud.

Een tweet van Beatrix von Storch, vice-fractievoorzitter van de AfD werd onlangs door Twitter verwijderd. Ze maakte zich kwaad omdat de politie in Keulen informatie over afgelopen oudejaarsviering in diverse talen verspreidde, waaronder Arabisch. ,,Wat is er in ons land in hemelsnaam aan de hand?'' vroeg Von Storch zich onder andere af. ,,Denkt u die barbaarse, islamitische, groepsverkrachtende mannenhorde zo tot bedaren te brengen?''

Inmiddels hebben honderden Duitsers aangifte gedaan tegen Von Storch. Ook de Keulse politie heeft een klacht ingediend. De jaarwisseling van 2015/2016 in Keulen liep uit de hand toen jonge mannen op grote schaal vrouwen en meisjes lastigvielen in het centrum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.