Misdaden tegen de menselijkheid in Eritrea

Het regime in Eritrea maakt zich al zeker 25 jaar lang schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid, inclusief moord, verkrachting, mishandeling en het tot slaaf maken van inwoners. Dit heeft een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties woensdag naar voren gebracht. De regering van het arme Afrikaanse land heeft de conclusies van de commissie als politiek gemotiveerde onzin afgedaan.

De commissie betitelt de militaire dienstplicht die minstens vier jaar duurt en kan overgaan in een soort dwangarbeid voor onbepaalde tijd als slavernij. Honderdduizenden Eritreeërs zijn hiervan het slachtoffer geworden. Het drijft talrijke Eritreeërs tot een vaak dodelijke vlucht richting Europa. Grenswachten schieten op vluchtenden volgens de VN. Eritrea wordt bij gebrek aan mensenrechten ook het Noord-Korea van Afrika genoemd.

Het land is bijna drie keer zo groot als ons land en telt circa zes miljoen inwoners. Na een bloedige oorlog werd het in 1991 feitelijk onafhankelijk van Ethiopië onder dictator Isaias Afewerki die nog steeds heerst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.