Negen nucleaire incidenten in België in 2017

De Belgische nucleaire waakhond heeft vorig jaar negen nucleaire incidenten geregistreerd. Dat was minder dan in 2016 maar afgelopen jaar zat er wel een incident uit een ernstiger categorie bij.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zette de jongste cijfers dinsdag op de website, zo meldden Belgische media. De gevarenschaal bestaat uit zeven niveaus.

Acht incidenten vielen in 2017 in het laagste niveau een, een viel in de hogere categorie twee. Dat incident was tijdens het transport van een radioactieve zending die op een passagiersvlucht als vracht van Caïro via Zürich naar Brussel werd gebracht. Het materiaal was slecht verpakt waardoor diverse passagiers mogelijk een dosis straling kregen die hoger dan de norm lag, maar geen schadelijke gevolgen had voor hun gezondheid.

Een andere incident was in de kernreactor drie in Doel ten noorden van Antwerpen bij de Nederlandse grens, waar betonrot werd vastgesteld. Andere gevallen waren bij onder andere een onderzoekscentrum en een afvalbeheerder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.