Netanyahu wil noodkabinet van nationale eenheid

Netanyahu wil noodkabinet van nationale eenheid ANP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag opgeroepen een noodkabinet van nationale eenheid te formeren. Deze voorlopige regering voor bepaalde tijd moet er volgens hem zo snel mogelijk komen om de strijd tegen het coronavirus beter gecoördineerd aan te gaan.

"Wat we nodig hebben, is nationale verantwoordelijkheid om het leven van tienduizenden te redden" , zei de Likud-leider tegen mediavertegenwoordigers. Op dit moment is het volgens hem zaak alleen te denken aan het welzijn van de staat Israël en aan de gezondheid van zijn burgers.

Ook na drie verkiezingen in een jaar tijd verkeert Israël nog altijd in een politieke impasse. Het rechts-religieuze blok van Netanyahu noch het centrumlinkse kamp rond oud-legergeneraal Benny Gantz heeft een meerderheid in het parlement. Tot dusver houdt Gantz (Blauw-Wit) een grote coalitie met Likud tegen, omdat tegen Netanyahu een rechtszaak loopt wegens corruptie. Het proces zou dinsdag moeten beginnen.

Israël, dat honderd besmettingsgevallen kent, heeft strenge maatregelen genomen om verspreiding van het gevreesde longvirus tegen te gaan. Netanyahu kondigde donderdagavond aan dat scholen en universiteiten worden gesloten. Alleen instellingen voor speciaal onderwijs en kinderdagverblijven blijven vooralsnog open. Bijeenkomsten van meer dan honderd personen zijn verboden.

menu