Nieuw vredesakkoord Colombia ondertekend

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en Rodrigo Londono namens de rebellenbeweging FARC hebben donderdag hun handtekening gezet onder het herziene vredesakkoord dat een einde moet maken aan 52 jaar oorlog.

Dat gebeurde tijdens een veel soberder ceremonie dan vorig maand toen de eerste versie werd bekrachtigd. Deze werd echter onverwacht door de bevolking in een referendum naar de prullenbak verwezen omdat het te vergevingsgezind was ten opzichte van de marxistische opstandelingen. Oppositieleider Alvaro Uribe voerde de tegenstanders aan en eiste veranderingen.

Santos en Londono ondertekenden de aangepaste overeenkomst in theater Colon in Bogota met een pen gemaakt van een kogel. De toeschouwers, voornamelijk regeringsfunctionarissen en plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders, riepen: ,,Het is gelukt''. Het congres moet volgende week nog wel instemmen met het nieuwe pact, maar dat lijkt gezien de zetelverdeling een formaliteit. Uribe is boos dat er geen tweede volksraadpleging komt.

,,Het is definitief'', zei Nobelprijswinnaar Santos, staande voor witte vredesvlaggen en het rood-geel-blauw van Colombia. ,,Ik nodig iedereen uit de decennia van geweld voor altijd naar de geschiedenis te verwijzen, samen te werken in ons aller belang, voor Colombia, voor dit dierbare volk en te streven naar verzoening met als uitgangspunt gezamenlijk vredesidealen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.