Noord-Korea draagt resten militairen VS over

Noord-Korea heeft de stoffelijke resten van waarschijnlijk 55 Amerikaanse militairen overgedragen. Een Amerikaans militair toestel vloog naar de Noord-Koreaanse stad Wonsan en haalde daar de kleine kisten met overblijfselen op.

De kisten werden naar de luchtmachtbasis in Osan in Zuid-Korea gevlogen, maakte het Witte Huis vrijdag bekend. Het gaat om resten van militairen die zijn gesneuveld in de Koreaanse Oorlog tussen 1950 en 1953. De overdracht van Amerikaans soldaten was afgesproken tijdens de top tussen de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders, Donald Trump en Kim Jong-un, in juni in Singapore.

Trump bedankte Kim via Twitter. ,,Na zo veel jaren zal dit een fantastisch moment zijn voor zo veel families. Dank aan Kim Jong-un''.

De formele ceremonie voorafgaand aan de daadwerkelijke repatriëring zal woensdag plaatsvinden in Osan, liet het Witte Huis weten. Daarna worden de kisten naar Hawaï gevlogen.

Meer dan 7700 Amerikaanse militairen die in de Koreaanse oorlog vochten staan te boek als vermist. Van het raakten er 5300 vermist in wat nu Noord-Korea is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.