'Noord-Korea vuurt weer raket af'

Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket afgevuurd in de richting van Japan. Het vermoedelijk intercontinentale projectiel, woensdagochtend vroeg (lokale tijd) gelanceerd in de buurt van de plaats Pyongsong. De raket was volgens Tokio ongeveer 50 minuten onderweg voordat hij in Japanse Zee neerkwam, in de exclusieve economische zone van Japan. Dat maakte de nieuwszender NHK bekend.

De lancering werd het eerst opgemerkt door specialisten van het Zuid-Koreaanse leger. In de VS bevestigde Pentagon-woordvoerder Robert Manning vervolgens het nieuws. De Zuid-Koreanen en Amerikanen begonnen onmiddellijk met de analyse van de baan die de raket heeft beschreven voordat die in zee viel. Uit de eerste berekeningen bleek dat het projectiel een hoogte bereikte van 4500 kilometer en 940 kilometer aflegde.

In Japan werd onmiddellijk een 'J-Alert' uitgegeven in de verwachting dat de raket, evenals bij twee vorige gelegenheden, zou komen overvliegen. Bij de vorige test door het communistische regime van dictator Kim Jong-un op 15 september was dat het geval. Toen ging het om een Hwasong-12, een type voor de middellange afstand.

De Noord-Koreanen beschikken ook over de Hwasong-14, die volgens de deskundigen 13.000 kilometer kan overbruggen en derhalve een gevaar vormt voor het Amerikaanse vasteland. Daarvan was bij deze nieuwe provocatie geen sprake.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.