Noord-Korea wil overlopen atleten voorkomen

Vijfhonderd Noord-Koreanen zijn in hun zuidelijke buurland voor de Winterspelen, dat aanzienlijk welvarender en vrijer is dan het noorden. In de afgelopen zestig jaar zijn 31.000 Noord-Koreanen overgelopen naar het zuiden en Pyongyang wil voorkomen dat de huidige delegatie dezelfde route kiest.

De delegatie bestaat uit atleten, officials, journalisten, cheerleaders, ondersteunend personeel en bewakers. Het gaat waarschijnlijk om grondig doorgelichte en loyale leden van de Noord-Koreaanse elite, maar er zijn wel eerder sporters overgelopen. Dat zou op dit gevoelige moment een blamage voor Noord-Korea en een hoofdpijndossier voor Seoul opleveren.

De leden van de delegatie worden overal nauwlettend in de gaten gehouden en zijn zich er terdege van bewust dat overlopen harde consequenties heeft voor hun achterblijvende familie. Een overgelopen voormalige Noord-Koreaanse agent zei tegen CNN dat ze 24 uur per dag in de gaten worden gehouden en zelfs niet alleen naar de wc kunnen. De Noord-Koreanen worden bovendien geacht elkaar in de gaten te houden en verdacht gedrag te rapporteren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.