Oostenrijk beperkt aantal vluchtelingen

De Oostenrijkse regering heeft besloten in 2016 niet meer dan 37.500 asielzoekers op te nemen. Tot 2019 worden in totaal maximaal 127.500 mensen toegelaten. Dat heeft de regering in Wenen woensdag besloten.

De overheid moet nog vaststellen wat zij doet als het aantal wordt overschreden. Daarover wint zij eerst juridisch advies in. Bondskanselier Werner Faymann betitelde de methode die Oostenrijk heeft gekozen als ,,een noodoplossing" en ,,plan B". Het grote aantal vluchtelingen vergt te veel van het land. Oostenrijk zal verder onder meer de grenscontrole en registratie van migranten verbeteren.

Ook in Duitsland gaan stemmen op voor een quotum, maar de Duitse regering houdt het erop dat een Europese aanpak wenselijker is. De Duitse president Joachim Gauck pleitte woensdag op het World Economic Forum (WEF) in Zwitserland fanatiek voor Europese eenheid. ,,Willen wij werkelijk dat het grote historische werk, dat Europa vrede en welvaart heeft gebracht, over het vluchtelingenvraagstuk valt? Niemand, echt niemand kan dat willen'', aldus Gauck.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.