Opmerkelijk bezoek van Poetin aan Turkije

De Russische president Poetin is maandag in Istanbul aangekomen. Zijn bezoek geldt officieel het wereldenergiecongres, waar hij een toespraak zal houden. Het gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan is echter veel belangrijker.

Elf maanden geleden haalden de Turken een Russisch gevechtsvliegtuig neer dat hun luchtruim zou hebben geschonden, waarna de relatie tot het vriespunt verkilde. De beschuldigingen vlogen over en weer. Poetin stelde allerlei sancties in.

Twee maanden geleden werd de strijdbijl definitief begraven en bezocht Erdogan Sint-Petersburg. Wat zeker heeft geholpen, waren Poetins bemoedigende woorden via de telefoon na de staatsgreep in juli in Turkije. De Turkse televisie pakte maandag dan ook uit door zelfs de aankomst van Poetin op de luchthaven van Istanbul live uit te zenden.

In hun bilaterale gesprek zullen gastheer Erdogan en Poetin het zeker over Syrië hebben. De bemoeienis van beide landen is een teer punt in de relatie. Moskou steunt immers actief het regiem van president Assad, terwijl Ankara diens aftreden voor ogen heeft.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.