Opnieuw stapt Congreslid VS op na klachten

Het Amerikaanse congreslid Trent Franks heeft aangekondigd dat hij zal terugtreden. De Republikeinse afgevaardigde uit de staat Arizona stapt op na klachten van twee medewerkers over grensoverschrijdend gedrag.

Franks, die sinds 2003 congreslid is, verklaarde dat de ethische commissie van het Huis een onderzoek is begonnen naar aanleiding van de klachten van medewerkers aan wie hij zou hebben gevraagd of zij draagmoeder wilden zijn. De zestigjarige afgevaardigde ontkende donderdag dat hij de vrouwen fysiek geïntimideerd zou hebben. Hij zal eind januari terugtreden.

De Republikein is de derde Amerikaanse politicus in een week tijd die opstapt na beschuldigingen van seksuele intimidaties. Eerder donderdag stapte de Democratische senator Al Franken op. Dinsdag trad de 88-jarige Democraat John Conyers af als lid van het Huis van Afgevaardigden.

De ethische commissie maakte donderdag eveneens bekend dat zij onderzoek doet naar nog een congreslid. De Republikein Blake Farenthold uit Texas is beschuldigd van seksuele intimidatie en discriminatie van een voormalige medewerkster.

Volgens de website Politico heeft de 55-jarige Farenthold bovendien in 2015 overheidsgeld gebruikt om de aanklacht te schikken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.