Oppositiechef behoudt begroting Spaans premier

De leider van de grootste Spaanse oppositiepartij, Pedro Sánchez van de socialistische PSOE, houdt naar eigen zeggen vast aan de bestaande regeringsbegroting indien premier Mariano Rajoy het veld moet ruimen. Hij werft hiermee steun onder partijen die wel zonder Rajoy kunnen, maar niet plotseling een links beleid willen.

Sánchez doet een poging de conservatieve premier Rajoy met een motie van wantrouwen ten val te brengen. Het debat over de motie is donderdag begonnen in de Spaanse Tweede Kamer, het Congres van Afgevaardigden. Vrijdag wordt de stemming verwacht waarmee Sánchez zelf premier hoopt te worden.

Het congres telt 350 leden en Sánchez moet naast zijn eigen socialistische parlementariërs (84), de afgevaardigden van de links radicale Podemos (67) en waarschijnlijk zeventien Catalaanse separatisten, meer steun werven.

Kwaad daglicht

Rajoy's Volkspartij (PP) heeft 134 zetels. De PP is in een kwaad daglicht komen te staan door een vonnis in een corruptieproces waar een week geleden voormalige regionale PP-kopstukken tot lange celstraffen zijn veroordeeld.

Volgens Sánchez is niet alleen het aanzien van de PP, maar ook dat van Rajoy ondermijnd. De rechts-liberale Ciudanos (32 zetels) wil graag van Rajoy af, maar voor geen goud een regering-Sánchez. Ciudadanos-leider Albert Rivera wil een interim-premier die verkiezingen laat houden. Ciudadanos staat er goed voor in peilingen.

Een sleutelrol kunnen de vijf parlementariërs van de centrumrechtse Baskische Nationale Partij gaan spelen. De PNV heeft met Rajoy's regering geregeld dat er in de nieuwe begroting 540 miljoen euro extra aan investeringen naar Baskenland gaan. De PNV kan wel zonder Rajoy, maar zou diens begroting erg missen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.