Overleg tussen Lavrov en Kerry over Syrië

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry ontmoeten elkaar zaterdag in Lausanne om over de situatie in Syrië te praten en na te denken over de stappen die nodig zijn voor een politieke oplossing van de conflicten in het land.

Dat heeft Moskou woensdag bekendgemaakt. Weinig later bevestigde Washington de afspraak van Kerry met Lavrov in Zwitserland. Het is de bedoeling dat ook regeringsvertegenwoordigers van Saudi-Arabië, Turkije, Qatar en Iran aanschuiven bij de bespreking. Kerry reist zondag door naar Londen voor een ontmoeting met Europese ministers van Buitenlandse Zaken en internationale gesprekspartners over gezamenlijke standpunten voor de aanpak van de crisis in Syrië.

Een week geleden schortten de Amerikanen het overleg met Rusland over een nieuwe wapenstilstand in de zwaar belegerde stad Aleppo nog op. Omdat beide grootmachten totaal verschillende belangen hebben in Syrië, is het gevaar van escalatie in de hele regio en zelfs buiten het Midden-Oosten bepaald niet hypothetisch.

De Veiligheidsraad heeft tot dusver de impasse ook niet kunnen doorbreken. Afgelopen weekeinde blokkeerden Rusland en Frankrijk wederzijds een VN-resolutie door een veto. De Russische president Vladimir Poetin besloot daarop een bezoek aan Parijs op 19 oktober af te zeggen, maar woensdag liet hij via persbureau Tass toch weer weten dat zijn betrekkingen met collega François Hollande goed zijn en dat Frankrijk ,,een van onze belangrijkste partners in Europa is''.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.