Parlement stemt voor afzetting Rousseff

Een meerderheid in het Braziliaanse parlement heeft voor afzetting van president Dilma Rousseff gestemd. Zondagnacht (Nederlandse tijd) stemden 367 van de 513 volksvertegenwoordigers voor een afzettingsprocedure van Rousseff. Dat waren 25 stemmen meer dan de 342 die voldoende waren om de afzettingsprocedure in gang te zetten.

Voor het parlement protesteerden duizenden voor- en tegenstanders van Rousseff tijdens de zitting. Nadat de cruciale 342e volksvertegenwoordiger tegen Rousseff stemde, werd er in de Braziliaanse steden Rio de Janeiro en Sao Paulo vuurwerk afgestoken en klonken er toeters op straat. Voor tegenstanders van Rousseff is de uitslag een overwinning op corruptie.

Voor het einde van de zitting gaf de Arbeiderspartij al zijn verlies toe. Partijleider Jose Guimaraes liet op basis van die uitslag al weten dat het gevecht nu verder zal gaan in de Senaat. Die moet eind april of in mei nog met een gewone meerderheid akkoord gaan, maar Rousseff kan volgens Braziliaanse media ook geen redding van de Senaat verwachten. De regering is er echter van overtuigd dat de Senaat de procedure zal blokkeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.