Parlementaire opening België zonder premier

Het nieuwe parlementaire jaar in België is dinsdag geopend zonder de aanwezigheid van de regering. Premier Charles Michel en zijn coalitiegenoten kunnen het niet eens worden over de begroting voor 2017 en daarom heeft de minister-president het voorlezen van de regeringsverklaring uitgesteld.

In een korte brief aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) schrijft Michel dat hij naar de Kamer komt ,,zodra het resultaat van de onderhandelingen bereikt is". Volgens Belgische media verkeert het begrotingsoverleg in een crisis. Maar volgens de christendemocratische partij CD&V valt er ,,met een beetje goede wil" wel uit te komen.

De Vlaamse minister voor Werkgelegenheid Kris Peeters (CD&V) gooide maandagavond de knuppel in het hoenderhok omdat de partij geen garantie kreeg voor de invoering dit jaar van een winstbelasting op vermogen.

De oppositie was woedend dat niemand van de regering in de Kamer aanwezig was. In de Belgische grondwet staat dat het parlementaire jaar op de tweede dinsdag van oktober dient te worden geopend, met onder meer de verkiezing van de Kamervoorzitter. Daar maakte Bracke korte metten mee. ,,Aangezien er maar één kandidaat is, ben ik herverkozen als voorzitter." Daarna werd de eerste zitting geschorst.

Na de commotie stuurde Michel alsnog een afgevaardigde van de regering en maakte minister van Middenstand en Zelfstandigen Willy Borsus zijn opwachting.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.