Paus praat met legerleider Myanmar

Paus Franciscus heeft een ontmoeting gehad met de Myanmarese legerleider Min Aung Hlaing. De mannen spraken elkaar ongeveer een kwartier in een kathedraal in Yangon en wisselden cadeaus uit. ,,Ze hadden het over de grote verantwoordelijkheid die de autoriteiten in het land dragen in deze overgangsperiode'', liet een woordvoerder van het Vaticaan weten.

Het bezoek van Franciscus aan Myanmar lijkt vreedzaam te verlopen. De oproerpolitie stond met veel manschappen klaar in Yangon, maar hoefde voor zover bekend niet op te treden. Meer dan 150.000 mensen hebben zich aangemeld voor een mis die de paus woensdag opdraagt in de stad.

Duizenden van de circa 700.000 geloofsgenoten van de paus in Myanmar zijn met treinen of bussen afgereisd naar de stad. ,,We zijn gekomen om de Heilige Vader te zien. Zoiets gebeurt maar één keer in de honderd jaar'', zei een gemeenschapsleider die een groep aanvoerde van zo'n 1800 katholieken uit andere delen van het land.

Bangladesh

De kerkvorst reist later ook naar buurland Bangladesh. Daar zijn vanuit Myanmar vele honderdduizenden Rohingya-moslims naartoe gevlucht. Dat onderwerp ligt in Myanmar zo gevoelig dat sommige adviseurs de paus op het hart hadden gedrukt het woord ,,Rohingya'' tijdens zijn bezoek niet in de mond te nemen.

De woordvoerder van de paus kon eerder niet zeggen of Franciscus gehoor geeft aan die waarschuwing. ,,Daar komen we achter tijdens de reis. Het is geen verboden woord'', stelde de zegsman. Hij benadrukte dat de kerkvorst het advies serieus neemt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.