Paus roept op tot 'respect voor allen'

Zonder de Rohingya-moslims bij naam te noemen, heeft paus Franciscus in de Myanmarese hoofdstad Naypyitaw duidelijk gemaakt dat hij vindt dat de vervolging van de minderheidsgroep moet stoppen.

Franciscus was van tevoren opgeroepen de naam niet te noemen, omdat de kwestie uiterst gevoelig ligt in het land. Hij zei dat Myanmar de wonden moet laten helen, omdat mensen ,,nog altijd lijden'' onder vijandelijkheden. Het land moet ,,zich binden aan rechtvaardigheid en respect voor mensenrechten'' en volgens Franciscus ,,respect hebben voor elke groep en diens identiteit''.

De paus sprak dinsdag achter gesloten deuren met Aung San Suu Kyi, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en feitelijk regeringsleider van het overwegend boeddhistische Myanmar. Daarna gaven de twee prominenten toespraken in een congrescentrum.

Vertrouwen en begrip onder druk

Ook Suu Kyi sprak in haar speech niet over Rohingya. Ze zei dat het vertrouwen en wederzijds begrip tussen gemeenschappen in Rakhine onder druk is komen te staan. Uit die Myanmarese deelstaat zijn vele honderdduizenden Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Volgens de Verenigde Naties maakt Myanmar zich schuldig aan een ,,etnische zuivering''.

De paus reist later ook af naar Bangladesh. Daar ontmoet hij naar verwachting ook een groep gevluchte Rohingya. Franciscus had maandag al een ontmoeting met de Myanmarese legerleider Min Aung Hlaing. De mannen spraken elkaar ongeveer een kwartier in een kathedraal in Yangon en wisselden cadeaus uit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.