Paus vraagt om hulp voor Bangladesh

Paus Franciscus roept de internationale gemeenschap op Bangladesh te helpen bij de opvang van vluchtelingen. Hij vroeg landen onmiddellijk ,,materiële ondersteuning'' te bieden om de crisis het hoofd te bieden.

De kerkvorst kwam uit Myanmar, waar hij de afgelopen dagen verbleef. In buurland Bangladesh zoekt hij zeker contact met de Rohingya, de moslims van wie er sinds augustus liefst 620.000 uit Myanmar zijn overgekomen. Die trektocht geldt momenteel als een van de grootste vluchtelingenstromen ter wereld.

Franciscus nam tijdens zijn bezoek aan Myanmar het woord 'Rohingya' voor zover bekend niet in de mond. Hij deed dat evenmin toen hij donderdag een speech gaf in Bangladesh. De paus sprak toen over ,,vluchtelingen uit de staat Rakhine''.

Vluchtelingenkamp

De paus begon zijn bezoek aan Bangladesh op een toepasselijke manier. Voor zijn vliegtuig in de hoofdstad Dhaka landde, vloog het over een kamp waar veel Rohingya-vluchtelingen zitten. Veel inwoners van het overwegend boeddhistische Myanmar zien leden van die moslimminderheid als illegale migranten uit Bangladesh.

Franciscus brengt in het land ook een bezoek aan het herdenkingsmonument voor sjeik Mujibur Rahman (1920-1975), die de afscheiding van Bangladesh van Pakistan leidde en daarmee geldt als de stichter van de natie. Bangladesh is een van de armste landen ter wereld. Het telt 160 miljoen inwoners, van wie er slechts 385.000 katholiek zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.