Politie: Cox was doelwit van de aanval

De Britse parlementariër Jo Cox was het doelwit van de aanval die haar donderdag het leven kostte. Dat heeft de politie vrijdag gezegd. Over de aanval is nog veel onduidelijk, waardoor het nog niet met zekerheid was gesteld dat Cox het beoogde doelwit was. Zo raakte een 77-jarige man bij de aanval ook gewond.

De politie liet verder weten dat een rechtsextremistisch motief waarschijnlijk is en momenteel wordt onderzocht. Ooggetuigen verklaarden donderdag dat de man die Cox neerstak- en schoot ,,Britain First'' schreeuwde. Britain First is een radicaalnationalistische partij, een afsplitsing van de British National Party.

De verdachte zit nog vast en wordt momenteel ondervraagd, zei de politie. Zijn naam is nog niet vrijgegeven, maar volgens Britse media gaat het om de 52-jarige Tommy Mair. Zijn buren omschrijven hem als een eenling, met een voorliefde voor tuinieren. Familieleden vertelden dat Mair met psychische problemen kampt.

Het Amerikaanse Southern Poverty Law Centre, een ngo die voor burgerrechten en tegen discriminatie strijdt, heeft Mair in verband gebracht met een extreemrechtse groep uit de Verenigde Staten. Hij zou in het verleden een aantal boeken hebben besteld bij de National Alliance, een nationalistische en antisemitische organisatie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.