Proces Decembermoorden Suriname weer op de rol

Het strafproces over de Decembermoorden in Suriname gaat donderdag verder. Het is de vijfde zitting waarop de aanklager, auditeur-militair Roy Elgin, straffen kan eisen tegen verdachten. Ook kan hij vragen om vrijspraak.

De aanklager spreekt zich donderdag uit over acht verdachten. Bij het begin van het proces, tien jaar geleden, waren er 25 verdachten. Elgin sprak op eerdere zittingen in juni en oktober al een strafeis uit tegen elf verdachten. Vier andere verdachten zijn inmiddels overleden en twee personen worden voorgeleid in een aparte rechtszaak.

Zes verdachten, inclusief hoofdverdachte Desi Bouterse die nu president is van Suriname, hoorden eerder de maximale straf van twintig jaar tegen zich eisen. De aanklager beschuldigt hen van betrokkenheid bij de moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime van toenmalig legerleider Bouterse in december 1982.

Een andere verdachte, Ruben Rozendaal, betuigde eerder spijt. De aanklager eiste daarom maar tien jaar cel. De advocaten van de verdachten krijgen eind januari de gelegenheid te reageren op de strafeisen. Daarna is het aan de rechter om een vonnis uit te spreken. De verdachten kunnen daartegen nog in beroep.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.