Rechter wil ex-president Brazilië vrijlaten

Een Braziliaanse federale rechter, Rogério Favreto, heeft gelast dat de voormalige Braziliaanse president Luíz Inacio Lula da Silva wordt vrijgelaten. De linkse politicus Lula da Silva zit sinds april in de stad Curituba vast, omdat hij twaalf jaar cel heeft gekregen wegens een corruptiezaak die de tríplex-zaak wordt genoemd. Lula nam als gift van een bouwonderneming een appartement aan de kust van de deelstaat São Paulo aan. Het dure appartement was feitelijk smeergeld van de onderneming die opdrachten van de overheid wilde.

Lula was president van 2003 tot 2010. In die jaren voerde hij een duur en sociaal bewogen beleid dat talrijke Brazilianen uit de armoede trok. Hij is daarom nog steeds populair terwijl het land al jaren onder een economische crisis lijdt. Lula wil weer meedoen aan de presidentsverkiezingen die in oktober zijn.

Het is onduidelijk of Lula daadwerkelijk wordt vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie en de speciale anticorruptierechter Sérgio Moro verzetten zich hier tegen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.