Regeringspartij Cambodja rekent op alle zetels

De Cambodjaanse oppositie verdwijnt mogelijk helemaal uit de Nationale Assemblee. De partij van premier Hun Sen, die al zo'n 30 jaar aan de macht is, zegt bij de verkiezing van zondag alle parlementszetels te hebben bemachtigd. De oppositie spreekt over de ,,dood van de democratie'' in het land.

De CPP zei na de stembusgang al vermoedelijk zo'n 100 van de 125 zetels in handen te krijgen. Inmiddels rekent de partij op een nog betere uitslag: ,,De CPP kreeg alle 77,5 procent van de stemmen en alle zetels in het parlement'', zei een woordvoerder maandag. ,,De andere partijen kregen geen zetels.''

De officiële uitslag van de verkiezing is nog niet bekendgemaakt, maar de winst van de CPP leek al voor de stembusgang vast te staan. Het hooggerechtshof ontbond vorig jaar de belangrijkste oppositiepartij, de CNRP. De leider van die partij, Kem Sokha, werd opgepakt op verdenking van landverraad.

Niet geloofwaardig

De Europese Unie laat weten dat de uitslag sowieso geen afspiegeling is van de wil van de bevolking en dus niet geloofwaardig is. De EU-buitenlanddienst wijst erop dat de Cambodjaanse autoriteiten afgelopen jaar het rechtssysteem en andere vormen van druk hebben gebruikt om de oppositie en andere critici monddood te maken. Bovendien gelden forse beperkingen voor onafhankelijke media.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hadden in februari al onderstreept dat een verkiezingsproces waarvan de belangrijkst oppositiepartij is uitgesloten niet legitiem is. De unie stuurde daarom geen waarnemers. Ook werd de financiële steun aan de Cambodjaanse verkiezingscommissie opgeschort. De EU roept de de autoriteiten op de democratie te herstellen en de maatschappelijke dialoog weer leven in te blazen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.