Rellen bij ontruimingen 'jungle' in Calais

Nog voordat de officiële ontruimingen van de zogenoemde jungle in Calais beginnen, zijn er al rellen ontstaan. Zondagochtend vroeg is er met stenen naar de politie gegooid, waarop de politie reageerde met traangas, zegt de Belgische krant L'Echo.

De Franse regering wil het omstreden kamp vanaf maandag officieel ontruimen, zodat het op vrijdag leeg is. De vluchtelingen worden vanaf maandag met bussen naar diverse opvangcentra in Frankrijk gebracht.

Er wonen volgens de officiële Franse cijfers zo'n 6500 illegalen in de krottenwijk, maar volgens een telling zaterdag van hulporganisaties gaat het om zo'n 8100 migranten. Deze willen het liefst zo snel mogelijk naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken.

Activisten

Sinds de aankondiging van de ontruiming in september zijn er al ruim tweeduizend illegalen het kamp ontvlucht. Hulporganisaties vrezen dat veel illegalen een winter tegemoet gaan in andere vluchtelingenkampen zonder infrastructuur en ondersteuning. Daar zouden ze gemakkelijk in de handen kunnen vallen van mensensmokkelaars.

Om te voorkomen dat de vluchtelingen hun heil zoeken in België en van daaruit naar Groot-Brittannië proberen te komen, heeft België 120 politieagenten naar de grensstreek gestuurd, die extra controles uitvoeren.

In de jungle wonen volgens de autoriteiten ook zo'n tweehonderd activisten van de No Border-beweging, die voor een grenzeloze wereld pleit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.