Rellen in Harare na verkiezing Zimbabwe

De Zimbabwaanse autoriteiten hebben in hoofdstad Harare opgetreden tegen aanhangers van de oppositie. Op televisiebeelden is te zien hoe militairen uit gepantserde voertuigen springen om betogers uiteen te drijven. Getuigen zeggen het geluid van automatische wapens te hebben gehoord.

Betogers botsten eerder al met de politie. Ze blokkeerden straten en staken banden in brand. De politie vuurde traangas af en gebruikte een waterkanon. Zittend president Emmerson Mnangagwa (75) heeft mensen opgeroepen geduld te tonen en kalm te blijven.

De kiescommissie heeft bekendgemaakt dat regeringspartij ZANU-PF kan rekenen op een meerderheid van de parlementszetels, maar het is nog onduidelijk wie de presidentsverkiezing heeft gewonnen. De voorzitter van de kiescommissie verwacht pas donderdag meer te kunnen zeggen over wanneer die uitslag wordt onthuld.

Oppositieleider

Het hoofd van de Europese waarnemersmissie zei niet te begrijpen waarom die uitslag zolang op zich laat wachten. Hij stelde dat vertraging ten koste gaat van de geloofwaardigheid. Als geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen heeft gekregen, moet in september een tweede verkiezingsronde worden gehouden.

Oppositieleider Nelson Chamisa (40) heeft via Twitter de overwinning opgeëist. Hij stelde dat Zimbabwanen hebben gestemd voor verandering. ,,We hebben samen gewonnen. Ongeacht hoezeer de uitslagen worden gemanipuleerd, ze kunnen jullie wil niet veranderen'', schreef hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.