Republikeins bezwaar: nieuwe shutdown dreigt

De kans is toegenomen dat de Amerikaanse overheid opnieuw te maken krijgt met een shutdown. Rand Paul, een senator van de Republikeinse partij is het niet eens met veel van zijn collega's over een nieuwe begroting voor de Amerikaanse overheid.

De senator voor de staat Kentucky heeft gebruik gemaakt van zijn recht om het besluit uit te stellen door een debat aan te vragen over de overheidsuitgaven. Een minderheid van de Republikeinen is tegen verhoging van de overheidsuitgaven. Of er voor middernacht (06.00 uur Nederlandse tijd) een akkoord in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden komt is onzeker.

Paul sprak de Senaat gedurende een uur toe: ,,Ik ben hier vanavond om mensen op hun plaats te zetten en ze ongemakkelijk te laten voelen.'' Paul noemde het begrotingsplan ,,een plundering van de schatkist.''

De Amerikaanse Senaat leek woensdag een begrotingsdeal te hebben gesloten voor de komende twee jaar. Een meerderheid bestaande uit zowel Republikeinen als Democraten kon zich daarin vinden. Het voorgenomen budget voorziet in meer geld voor defensie en infrastructuur, maar laat bovendien ruimte voor sociaal beleid. In totaal gaat het om een verruiming van het budget met bijna 300 miljard dollar.

Paul Ryan, de leider van de Republikeinen in het Huis zei eerder donderdag dat hij verwachtte dat er voor de deadline een begrotingsakkoord is. Ook president Donald Trump sprak zijn steun uit voor het begrotingsvoorstel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.