Rode Kruis stuurt medici naar Gaza-gewonden

De medische nood in de Gazastrook is met circa 13.000 gewonden enorm en daarom stuurt het Rode Kruis extra artsen en specialisten samen met andere noodhulp. Sinds 30 maart zijn er zo veel gewonden gevallen bij de protesten tegen Israël dat de bestaande medische hulpverlening dat onmogelijk aankan, aldus de chef van het internationale Rode Kruis in de regio, Robert Mardini.

Meer dan 3600 mensen zijn door Israëlische kogels geraakt. Velen moeten een of meer operaties ondergaan en hebben lang zorg nodig. Circa 1350 mensen moeten vanwege de ernst van de schotwonden drie tot vijf keer worden geopereerd. Dat betekent dat er zo'n 4000 operaties moeten worden uitgevoerd. De helft zullen teams van het Rode Kruis doen, meldde de hulporganisatie. Die zal in de Gazastrook een tijdelijk operatiecentrum opzetten met vijftig bedden voor patiënten.

De Gazastrook is met een oppervlakte van 365 vierkante kilometer en bijna twee miljoen inwoners een van de dichtstbevolkte plekken op aarde. Door de afgrendeling en blokkades van deze straatarme strook land wordt het ook wel de grootste gevangenis ter wereld genoemd. Palestijnen betogen langs de afrasteringen rond de strook tegen Israël dat in hun ogen hun land bezet houdt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.