Rusland: geen Islamitische Staat meer in Syrië

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is in Syrië verslagen en de Russische strijdkrachten beschouwen de actie tegen de groep als geslaagd en voltooid. Er zijn in heel Syrië geen plaatsen meer die IS beheerst, meldde het Russische leger donderdag. Dankzij de buitengewone inzet van de Russische luchtmacht zijn de terroristen volkomen verslagen, zei generaal Sergej Roedskoj van de Russische generale staf.

Islamitische Staat is een strijdgroep van soennitische extremisten met wortels in het westen van Irak. IS borduurde voort op andere groepen jihadisten en dook vier jaar geleden voor het eerst op als Islamitische Staat in Irak en de Levant.

De beweging slaagde er in grote deel delen van Irak en Syrië te onderwerpen Ze noemde het gebied waar het schrikbewind van IS werd gevestigd 'het kalifaat'. Dat is ten onder gegaan door toedoen van circa twintig landen en een reeks etnische of politieke milities zoals die van Syrische Koerden. Het militaire ingrijpen van Rusland sinds september 2015 is doorslaggevend geweest in de burgeroorlog in Syrië.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.